Meteen naar de inhoud
Home » Aambeien tijdens de zwangerschap

Aambeien tijdens de zwangerschap

Aambeien tijdens de zwangerschap

Aambeien tijdens de zwangerschap kunnen een veelvoorkomend probleem zijn voor vrouwen. Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om aambeien tijdens de zwangerschap te voorkomen, behandelen en verlichten. Hoewel aambeien ongemak kunnen veroorzaken, gaan ze meestal vanzelf weer over na de bevalling. In dit artikel zullen we ingaan op hoe je aambeien tijdens de zwangerschap kunt voorkomen, behandelen en welke rol aambeienzalf kan spelen bij de verlichting van symptomen.

Aambeien zwangerschap voorkomen

Om aambeien tijdens de zwangerschap te voorkomen, zijn er enkele eenvoudige maatregelen die je kunt nemen. Allereerst is het belangrijk om een vezelrijk dieet te volgen, met voedingsmiddelen zoals volle granen, fruit, groenten en peulvruchten. Dit helpt constipatie te voorkomen, wat vaak een oorzaak is van aambeien. Als je moeite hebt om voldoende vezels uit je dieet te halen, kan je arts vezelsupplementen aanbevelen om de stoelgang te verzachten en obstipatie te verminderen.

Daarnaast is voldoende hydratatie essentieel. Door voldoende water te drinken, houd je je ontlasting soepel en verminder je het risico op obstipatie en aambeien. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals zwemmen, wandelen en yoga, stimuleert de darmbewegingen en voorkomt ook obstipatie.

Ten slotte is het belangrijk om langdurig zitten of staan te vermijden, omdat dit de druk op de aderen in het rectale gebied kan verhogen. Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt en voldoende pauzes neemt als je een zittend of staand beroep hebt.

Aambeien zwangerschap behandelen

Als je toch last krijgt van aambeien tijdens de zwangerschap, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. Het gebruik van warme kompressen op het getroffen gebied kan de pijn en zwelling verminderen. Zitbaden met lauw water kunnen ook helpen om aambeien te kalmeren en de genezing te bevorderen. Het is belangrijk om het gebied voorzichtig te drogen na het baden en niet te wrijven.

Aambeien zwangerschap zalf

Wat betreft aambeienzalf tijdens de zwangerschap, is het raadzaam om eerst met je verloskundige te overleggen. Sommige aambeienzalven kunnen veilig worden gebruikt tijdens de zwangerschap, terwijl andere mogelijk niet geschikt zijn. Het is een verstandig om te kiezen voor zalf met natuurlijke ingrediënten, zoals aloë vera, heksenhazel en calendula. Deze ingrediënten kunnen helpen om jeuk, pijn en zwelling te verminderen. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking van de aambeienzalf zorgvuldig leest en opvolgt.

Aambeien gaan vanzelf weer over na de bevalling

Het is belangrijk om te onthouden dat aambeien tijdens de zwangerschap meestal vanzelf weer overgaan na de bevalling. De verhoogde druk op de bloedvaten in het bekkengebied tijdens de zwangerschap is tijdelijk en zal afnemen na de geboorte van je baby. Als je echter ernstige of aanhoudende symptomen ervaart, zoals hevige pijn, overmatig bloeden of bloedstolsels, is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverlener. Zij kunnen je de juiste behandeling en advies geven.

Bronnen & afbeeldingen:
www.rtlnieuws.nl